Els tiquets d'aquest esdeveniment són Venuts

Curs anual de facilitació FIL

Eines per crear entorns més col·laboratius i fer emergir el potencial de les persones

11a edició | BARCELONA

PLACES ESGOTADES
Si vols que t'avisem si s'allibera alguna plaça, pots escriure'ns a escolafil@filalagulla.org

Una formació que et dona eines i habilitats fonamentals per afavorir un major benestar de les persones, les relacions i també de les organitzacions i grups 

 Odoo • Imatge amb peu de foto

DATA LÍMIT PER A INSCRIURE'S: 8 DE GENER

Informació pràctica


Calendari

19 i 20 de gener, 16 i 17 de febrer, 1 i 2 de març, 5 i 6 d’abril, 26 i 27 d’abril, 24 i 25 de maig i 14 i 15 de juny.


Horaris

Divendres de 17  h a 20 h 30 m i dissabte de 10 h a 19 h


Estructura del curs

Set mòduls de dos dies cadascun, 8 sessions individuals, cinc trobades amb un grup d’iguals i l’elaboració d’un projecte final.

Idioma

Català

Lloc

Local de Fil a l’agulla, Carrer de Sants, 10. Espai amb accés per a cadira de rodes

Preu

1.840 € inclou matrícula, 7 seminaris i 8 sessions individuals.

Per a pagament fraccionat, consulta l'apartat "Preu i opcions de pagament" més abaix.


Presentació del curs

La facilitació és una perspectiva i una metodologia que ajuda als grups i a les persones a assolir els seus objectius de manera efectiva i col·laborativa. Ajuda a crear ambients de confiança i suport mutu. Dona suport al creixement personal i al desenvolupament del grup, afavorint la cohesió. Propicia espais saludables perquè les persones puguin comunicar-se i la diversitat d’experiències, visions i punts de vista, es tinguin en compte. I ajuda a reconèixer i gestionar les dificultats perquè no esdevinguin problemes intractables. En definitiva, és una eina fonamental per afavorir un major benestar de les persones, les relacions i també de les organitzacions i grups. 

Com a metodologia, es pot aprendre, i això és el que volem fer en aquest curs. Ensenyar-te a mirar el món des d’aquesta perspectiva, donar-te les eines necessàries i ajudar-te a desenvolupar les habilitats que et permetin, una vegada acabada la formació:

  • Comprendre les dinàmiques dels grups pensant de forma sistèmica
  • Ser més conscient sobre la teva pròpia percepció i com està connectada amb el que passa fora, així com entendre la diferència entre una facilitació neutral i una facilitació que entén que tu també ets part del grup i el que a tu et passa també és informació valuosa
  • Ser conscient de les dinàmiques de poder en les relacions i grups
  • Utilitzar el treball personal per poder sostenir-se enmig de les dificultats
  • Fer algunes intervencions amb les teves relacions i grups.

El creixement personal és una part fonamental del procés d’aprenentatge tant durant els mòduls com en les sessions individuals. L’objectiu és ajudar a les persones a explorar els seus patrons de pensament, emocions i comportaments perquè puguin comprendre millor com funcionen i com poden estar afectant el seu benestar i poder tenir més eines per afavorir el canvi que volem. Això significa que, a vegades, potser connectaràs amb emocions difícils o moments delicats de la teva vida personal. El motiu pel qual donem espai al creixement personal és perquè, per desenvolupar les habilitats necessàries per facilitar des d’aquesta perspectiva, el treball personal és crucial.

A qui va dirigida la formació

Aquest curs va adreçat a professionals del món educatiu, social o comunitari, persones que participen en grups, col·lectius, entitats o són part d’un equip de treball. També s'adreça a persones interessades en el desenvolupament personal i en el coneixement de les dinàmiques socials, a líders, coachs, facilitadores o persones que es dediquen a l’assessorament.


Formadores

Odoo • Imatge i text

Blanca Fariña Pagés

Soc Diplomada en Treball de Processos i llicenciada en Sociologia, especialitzada en Participació Ciutadana i Desenvolupament Sostenible. Treballo com a formadora i facilitadora i tinc molt recorregut professional en l’àmbit social i comunitari.  Aprendre dels aspectes menys visibles dels grups, de les persones i de mi mateixa està sent un pas clau en la meva vida personal i professional. Entendre les dinàmiques relacionals, el paper del món emocional i subjectiu, conèixer les dinàmiques de poder subjacents i endinsar-me en els conflictes i les dificultats comunicatives està resultant molt enriquidor. M’apassiona compartir aquests coneixements, per acompanyar processos de canvi des d’un lloc més conscient i lliure.

Odoo • Imatge i text

Anna Boix Lladó

Llicenciada en Biologia, postgraduada en Cultura de Pau i formant-me en el Diploma de Treball de Processos des del 2011. Treballo com a terapeuta, facilitadora i formadora. He crescut en grups, en una cultura comunitària, i conec la dansa entre la pertinença i la individualitat. M’apassiona aprendre dels vincles i les relacions, que m’ajuden a entendre qui soc i qui som. 

Programa i calendari

Mòdul 1. Introducció a la facilitació i la importància de l’autoconeixement 

(19 i 20 de gener de 2024) 


La facilitació és una eina i una perspectiva que ajuda a la comunicació entre les persones, a la cohesió de grups, a millorar l’eficiència i la presa de decisions i a  aprofundir en el coneixement i el diàleg entre la diversitat de visions i experiències, entre altres coses. 

És una metodologia que té un marc conceptual i unes eines que es poden aprendre i això és el que es presentarà en aquest primer mòdul. Aquestes eines que ens permeten conèixer com funcionen els grups, com són les dinàmiques relacionals, com tenir en compte la diversitat d’experiències i com aprendre-les a percebre, especialment aquelles més invisibles. 

Per altra banda, des d’aquesta perspectiva és essencial l’autoconeixement, la mirada cap endins. Nosaltres també som part de l’entorn i del grup, i tot allò que passa fora, també té un reflex intern i viceversa. Fer treball personal és fonamental per aquesta perspectiva. I aprendrem a entendre el seu sentit i com fer-ho.  


Mòdul 2. Facilitant la inclusió: la gestió de les dinàmiques de poder

(16 i 17 de febrer de 2024)


 

En totes les relacions i grups hi ha dinàmiques de poder, formals i informals, que afecten la nostra capacitat d’influir i impactar en l’entorn. Ens referim a temes com l’antiguitat, el gènere, l’edat, l’expertesa i els coneixements en certs àmbits, o l’autoestima i la sensació de seguretat interna. 

Saber reconèixer i identificar aquestes diferències i entendre com funcionen aquestes dinàmiques és una eina clau per a facilitar la inclusió de la pluridiversitat present en qualsevol grup. Amb la facilitació podem donar suport a què els espais siguin més segurs per tothom i que hi hagi major participació i escolta. Per això és fonamental com fem servir el nostre poder.

En aquest mòdul també aprendrem recursos per l'empoderament, per a tenir més eines per fer un bon i millor ús del poder. Mòdul 3. Conflicte i cohesió  

(1 i 2 de març de 2024)


El conflicte és inherent a les relacions humanes. En tots els grups hi ha diversitat d’experiències, opinions, vivències, comportaments... i quan aquesta diversitat es viu amb tensió, com una amenaça, és quan parlem de conflicte. Però tot i ser inevitables, no són necessàriament benvinguts. De fet, la major part de nosaltres els evitem o els marginem. Ens fa por, no tenim eines, no sabem com fer-ne una gestió constructiva, etc. 

En aquest mòdul explorarem diferents eines teòriques i pràctiques per facilitar la  gestió dels conflictes dins dels grups i com intervenir en els diferents estadis. En moments de major tensió i dificultat i moments on el conflicte sembla més latent i quasi imperceptible. I tindrem l’ocasió d’experimentar com el conflicte pot ser una oportunitat. 

La gestió positiva del conflicte, de fet, és un dels camins per facilitar la cohesió dels grups. Explorar les tensions i les dificultats amb cura permet que la diversitat s’expressi, conèixer més profundament cada punt de vista i prendre decisions amb més consciència. I això és una via directa per crear comunitat i connectar amb el sentit profund de ser part del grup. 


Mòdul 4. Relacions conscients

(5 i 6 d’abril de 2024)


Mantenir relacions humanes de qualitat és un element essencial per aconseguir benestar. Per tenir relacions saludables és fonamental guanyar consciència per diferenciar què és “meu”, què és “teu”, què té a veure amb “nosaltres” i com ens impacta i afecta les dinàmiques de discriminació estructural i tots els temes socials i col·lectius o del grup del qual en som part.

Aprendrem eines per millorar la comunicació entre nosaltres, saber com respondre davant d’una crítica, com donar feedback, com gestionar el dany i l’impacte, com prendre responsabilitat, entre d’altres. 

En aquest mòdul compartirem els marcs conceptuals que t’ajudaran a obrir mirada i entrenarem eines pràctiques i concretes que podràs aplicar per la millora de les teves relacions. 

Mòdul 5. Gestió emocional

(26 i 27 d’abril de 2024)


Hi ha situacions que generen estats emocionals més difícils de viure i compartir. La facilitació ens dona eines per generar i situar-se en un espai que afavoreixi l’escolta activa i empàtica, perquè les persones puguin expressar els malestars i els seus estats emocionals en un ambient de major confiança i suport.


Per poder entendre més sobre els processos personals, grupals i col·lectius i les circumstàncies que ens porten a aquest tipus de vivències. I alhora explorar conjuntament quines són les eines i recursos adients per poder gestionar i validar aquestes emocions.


Durant el mòdul explorarem la influència de la història col·lectiva en les persones. Parlarem de com les experiències difícils de les nostres famílies, comunitats o de la nostra societat influencien la manera en la qual afrontem la vida. Prendrem consciència de com la història encara està present i buscarem nous patrons per afrontar el futur. 


Mòdul 6. La facilitació aplicada a diferents contextos

 (24 i 25 de maig de 2024) 


La facilitació és una perspectiva i un conjunt d’eines i habilitats que podem posar al servei de les nostres relacions, grups i organitzacions en qualsevol moment. Simplement necessitem saber com fer-ho. 

Com podem aplicar-ho en entorns tan dispars com el món de l’empresa, de les entitats, dels col·lectius, de la família, de l’educació, de les amistats, del carrer, etc.? Com facilitar que hi hagi una major participació en les reunions? Com fer que millori la comunicació entre membres de la meva família? Què puc fer per donar suport a una situació de discriminació que observo al carrer? Com puc viure millor els meus conflictes i fer-ne alguna cosa útil? Com puc coordinar el meu equip tenint en compte els objectius que tenim i la millora del benestar de les persones?

En aquest mòdul explorarem estratègies diverses per portar la facilitació al món i practicar maneres d’intervenir en situacions diverses. 


Mòdul 7. Integració d'aprenentatges i presentació de projectes

(14 i 15 de juny de 2024)


Prendre consciència dels aprenentatges és clau per a poder integrar els aprenentatges i posar-los en pràctica. Dedicarem un espai a la reflexió i avaluació conjunta del procés formatiu, així com a la integració dels aprenentatges i possibles propers passos. 

Es dedicarà bona part del mòdul a la presentació de projectes. Aquest és un moment únic, és l’oportunitat de poder apreciar l’aprenentatge singular de cadascú i celebrar el desenvolupament i el potencial de cada persona. Preus i opcions de pagament

El preu total del curs és de 1.840€  (inclou matrícula, 7 seminaris i 8 sessions individuals)

Es pot pagar el curs complet o bé en terminis (es triarà l'opció a l'hora de fer el pagament)

  • Matrícula 160 €. Termini: 08/01/2024
  • 1r pagament 560 €. Termini 15/02/2024
  • 2n pagament 560 €. Termini 15/04/2024
  • 3r pagament 560 €. Termini 15/05/2024
Odoo • Text i Imatge

És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per a reservar la plaça. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.  Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.

Podeu veure aquí la normativa d'inscripcions.