Sortir de l'antifeminisme a les aules. Buscant altres camins a la polarització
140,00 € 140.0 EUR
Les vendes acaben en 9/7/24 23:59 (Europe/Madrid)
Quantitat

Taller
Sortir de l'antifeminisme a les aules 

Buscant altres camins a la polarització

2a EDICIÓ | BARCELONA

Formació mixta adreçada a dones, homes i persones no binàries compromeses amb el món educatiu

Una formació per a explorar maneres de sortir de la polarització i les postures “anti-feministes” al món educatiu

Activitat reconeguda pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.


 

Informació pràctica


Calendari

10 i 11 de juliol de 2024


Horaris

Dimecres i dijous de 9h a 14h


Estructura del curs

Un taller de 10 hores de durada: dues sessions
 


Idioma

Català

 


Lloc

Local de Fil a l’agulla, Carrer de Sants, 10. Espai amb accés per a cadira de rodes


Preu

140 €

Activitat reconeguda per part del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. 
 

Presentació del curs

Fil a l’agulla fa més de 10 anys que estem entrant a les aules i treballant al món educatiu i, des de fa un temps ençà, ens trobem que, coincidint amb la 4a onada del feminisme, les “resistències entre sexes” s’han amplificat i escalonat, tant des de la identitat feminista com des de “l’anti-feminisme”. Un antifeminisme que sovint ens trobem com a resposta a aquest augment de consciència envers els privilegis que tenen els homes només pel fet de ser homes. 


Notem també que hem fet molta feina per portar i assenyalar aquestes actituds, i també per empoderar a les noies, però que hem fet poca feina en relació amb els nois i als homes, espais on crear diàleg, i on escoltar la seva vivència més enllà de tallers informatius. 


Portem anys tractant temes de coeducació qüestionant els estereotips de gènere, fent-ho en contextos educatius on a la majoria dels claustres hi ha dones blanques cis, i una presència minoritària d’homes i d’altres identitats de gènere i de races. Això dificulta el modelatge d’altres maneres de viure la masculinitat i pot amplificar la polarització i la confrontació. 


Quan entrem a les aules, més enllà del gènere, ens trobem que els valors que estan al centre són els que legitimen les actituds masclistes: com s’ocupa l’espai, la rapidesa dels comentaris, les bromes feridores, com es parlen entre iguals, l’esforç per no mostrar-se vulnerables … 


Volem crear un espai a on compartir com vivim, com ens confronta i com actuem davant de tot això. Volem explorar i donar eines des d’un lloc creatiu i vivencial, per trobar altres vies d’abordar i acostar-nos a aquests temes i dinàmiques que ens trobem dins i fora de les aules. Posarem el focus en nosaltres: ja sigui des d’un rol d’educadores, d’orientadores, de docents,... treballem amb criatures i adolescents en un marc educatiu o de lleure, amb l’objectiu de tenir més eines per acompanyar-nos i acompanyar les dinàmiques grupals. Creiem que en l’abordatge d’aquests temes, la feina i el suport que necessitem homes i dones és molt diferent, també pel fet que ens confronta i afecta de manera molt diversa. Ho farem tenint en compte el nostre gènere: combinarem espais mixtes i espais separats a on explorar quina feina i suport necessitem fer depenent de com ens hem socialitzat.


A qui va adreçat?

 

Adreçat a homes, dones i persones no binàries compromeses amb el món educatiu: educadores, integradores socials, psicopedagogues, orientadores, monitoratge i equips socials, equips directius, mestres d'infantil i primària i professorat de secundària i cicles formatius.


Continguts

Es treballarà teoria en relació amb: 

 •  Què és violència masclista i com es manifesta al món educatiu
 •  Sistema sexe-gènere binari i interseccionalitat
 • Cap a un sistema educatiu feminista: la coeducació
 • La mirada restaurativa en l’abordatge de les violències.

Teoria i pràctica de les eines de facilitació des de la Mirada de Treball de Processos:

 • ​El treball personal de qui està educant i com fer-ho des de la facilitació 
 • ​Perquè és important el treball interior o el treball personal
   • Per desenvolupar la metacomunicació 
   • Per mantenir el centre en moments difícils i gestionar els impactes
   • Per ser coherents
   • Per detectar, ser conscient i processar les actituds que ens costen més, que jutgem més quan facilitem
   • Per ser conscient del nostre poder a l’hora de facilitar
   • Per facilitar-nos a nosaltres mateixes quan rebem crítiques o quan tenim crítics interns.
 • ​Eines de treball personal o eines per cremar llenya 
 • ​Habilitats i Metahabilitats a l’hora de facilitar

Eines de la Mirada restaurativa: les preguntes restauratives i els cercles de paraula.Objectius

 • Adquirir eines de facilitació per sostenir-nos en situacions difícils dins de l’aula i per facilitar les dinàmiques grupals
 • Afavorir l’adquisició dels conceptes i el marc teòric necessaris per identificar i analitzar les dinàmiques de discriminació que es produeixen a l’entorn educatiu i de lleure.
 • Ser més conscients del rang i poder contextual que tenim com a educadores en relació a l’alumnat
 • Cultivar la curiositat, l’escolta a la pluralitat d’experiències dins d’una aula i/o amb les famílies
 • Crear un espai de suport i intervisió col.lectiu.


Formadores

Odoo • Imatge i text

Ainhoa Roca Vielba

Formadora, facilitadora i creadora escénica. Formada en teatre desde la metodologia de Jacques Lecocq, i en diferents corrents de l’àmbit educatiu com l'educació creadora d’Arno Stern. Tinc experiència formant i acompanyant a professionals de l’àmbit educatiu i sanitari.

M’interessa el treball amb les relacions: com posar consciència a les dinàmiques de poder i com cuidar-nos quan ens fem mal o no ens entenem. Acompanyo en el món educatiu a crear centres educatius més agradables i vivibles per a totes les persones: criatures, adolescents, joves, docents, famílies, fent prevenció i atenció a la discriminació, i cultivant una manera de conviure que posi les relacions i l’acompanyament dels conflictes al centre. Sóc coautora en el llibre de Teixir comunitats on parlo sobre el conflicte i els processos de dol.

Lídia Casanovas Abancó


Educadora i facilitadora de grups. Acompanyo a les escoles i instituts en moments de canvi o de dificultat des de fa més de deu anys. Treballo en projectes de prevenció i atenció a la discriminació amb infants, joves, famílies, educadores i professorat. Vull una societat lliure de violències masclistes, racistes i capacitistes, i per això estic compromesa amb l’educació a totes les etapes, formes i nivells, acompanyant perquè cadascú pugui tenir el permís de ser qui és. 


Compagino el meu background teatral amb les eines i habilitats de facilitació i lideratge que he après en els estudis de Treball de processos, Educació Viva i Pràctiques Restauratives. M’he especialitzat en donar suport en projectes de millora de la convivència, en projectes de coeducació, portant la pràctica dels feminismes, la mirada restaurativa i els cercles de diàleg tant amb infants com amb mestres, docents i famílies.
Preu i pagament

El curs té un cost de 140 € per abonar en un sol pagament.

Activitat reconeguda pel departament d’Educació.

Requisits per a obtenir la certificació: 
-Has de ser docent amb titulació homologada
-Respondre al qüestionari d’avaluació un cop finalitzada la formació
-L’assistència a almenys un 80% de les sessions
-La realització d’un treball relacionat amb la posada en pràctica dels continguts treballats. 


És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per a reservar la plaça. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.  Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.

Podeu veure aquí la normativa d'inscripcions.